Уснопоетична творчість про Северина Наливайка (До 400-річчя від дня загибелі) - Охріменко, П. (Народна творчість та етнографія, 1997)
Козацько-селянське повстання 1594 -1596 років під керівництвом Северина Наливайка, що охопило майже всю Правобережну Україну і значну частину Білорусії, досить добре відоме в історії. Уснопоетична творчість про останні місяці життя Северина Наливайка — про його полон, ув'язнення і особливо страту — несла в собі революційний запал, підіймаючи на героїчну боротьбу з гнобителями все нові маси пригніченого українського народу.