Гетьманські універсали в колекції Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського. Публікація перша - Ситий, І. (Сiверянський літопис, 1998)
Універсал (від лат. universalis — загальний, повсюдний, різнобічний) — розпорядчий акт адміністративно-політичного характеру органів влади, вищих світських та духовних посадових осіб в Україні XVII — XVIII ст. У Чернігівському історичному музеї (ЧІМ) зберігається чи не найповніша збірка цих документів, завдяки збиральницькій діяльності В. В. Тарновського — молодшого, чернігівської вченої архівної комісії (ЧАК), Чернігівського єпархіального древлесховища (ЧЄД).