Видатна діячка української культури кінця XIX – початку XX століття (До 150-річчя від дня народження Олени Пчілки) - Одарченко, П. (Народна творчість та етнографія, 1999)
Ольга Петрівна Драгоманова-Косач широко відома в Україні під літературним псевдонімом Олена Пчілка. Він найкраще характеризує її надзвичайну працьовитість і активну участь у найрізноманітніших ділянках української культурної і громадської праці. Видатна письменниця — поетеса, прозаїк і драматург — улюблена дитяча письменниця, публіцистка, редакторка і журналістка, талановитий педагог і діячка національного виховання, лекторка і організатор української молоді, науковець-етнограф, самовідданий борець за українську національну справу, зразкова матір — це далеко не повна характеристика невсипущої діяльності Олени Пчілки.