"Пам'яті сього незвичайно енергійного та симпатичного чоловіка" (До 150-річчя від дня народження М.О. Дикарєва) - Чумаченко, В. (Народна творчість та етнографія, 2004)
Український етнограф і фольклорист М.А. Дикарєв (1854-1899 рр.), який жив і працював за межами України, писав, що його життя "розпадається на два періоди: 1-й — період затятої боротьби за шматок хліба і другий — період збирання етнографічного матеріалу". Перша велика наукова праця М. Дикарєва "Нарис Воронезького міщанського говору, порівняно з україно-руським наріччям" була надрукована 1891 року у "Воронезькому етнографічному збірнику". Автор включив до нього сім з половиною тисяч російських і українських прислів'їв та приказок. До нас дійшли лише невеликі і, до того ж, непідписані спогади когось із близьких друзів Митрофана Олексійовича, записані невдовзі після його смерті.