Аналіз сучасного стану санаторно-курортної галузі України та перспективи її розвитку в умовах війни - Горбатюк, Л.М.; Борисенко, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
У статті проведено розподіл регіонів України за рівнем розвитку ринку послуг санаторно-курортних закладів до початку повномасштабного вторгнення росії. Визначені основні санаторно-курортні заклади Полтавщини. Обґрунтоване вагоме значення діяльності санаторно-курортних закладів міста Миргород. З’ясовано, що його історія санаторно-курортного лікування нараховує десятиліття успішної роботи та тисячі задоволених пацієнтів. З’ясовано, що у місті розташовано чотири основних курортно-санаторних заклади: ПрАТ лікувально-оздоровчих закладів «Миргородкурорт», Санаторій ім. М. В. Гоголя (Південної залізниці), Медичний реабілітаційний центр МВС України «Миргород» та Спеціалізований Миргородський санаторій «Слава». Проаналізовано частку відпочиваючих у санаторно-курортних закладах міста Миргород. Визначено специфіку діяльності ПрАТ «Миргородкурорт»: комплексне професійне лікування за допомогою мінеральних вод, грязей та фізіотерапевтичних процедур. З’ясовані основні обсяги реалізації санаторно-курортних послуг лікувально-оздоровчими закладами міста Миргород у 2021 р., які, незважаючи, на пандемію COVID-19, свідчать про досить успішну їх діяльність та високу популярність серед туристів не лише України, а й зарубіжних країн. Визначені наслідки повномасштабного вторгнення росії на стан санаторно-курортної галузі в Україні: призупинення діяльності закладів, значне зменшення туристичного потоку та попиту на санаторно-курортні послуги. Досліджено основні перспективи розвитку курортних закладів України, зокрема міста Миргород, в умовах продовження воєнних дій: наявність на територіях закладів укриттів (бомбосховищ), вільний доступ до них та задовільні умови довготривалого перебування; віртуальні 3D тури, допоміжні засоби для дослідження туризму.