Кібербезпека в епоху Індустрії 5.0: нові виклики та можливості - Попова, Д.В.; Яременко, С.В. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
У статті розглядаються основні виклики та можливості кібербезпеки в контексті Індустрії 5.0, яка передбачає глибоку інтеграцію фізичних, цифрових і біологічних систем. Основна увага приділена проблемам, пов’язаним із розвитком штучного інтелекту, кіберфізичних систем та автоматизації процесів, що зумовлює необхідність перегляду існуючих підходів до кіберзахисту. Автори обґрунтували, що Індустрія 5.0 є еволюцією за четвертою промисловою революцією, де основний акцент був на комп'ютеризації виробництва та бізнесу, натомість у Індустрії 5.0 ключовим стає всеосяжне впровадження передових технологій у всі сфери суспільного життя. Було структуровано представлено відмінності між Індустрією 4.0 та Індустрією 5.0 з виокремленням основних ознак для порівняння. Визначено на основі аналізу вітчизняних і зарубіжних публікацій, що кібербезпека має системний характер, що робить її забезпечення складним і багатогранним процесом. Сформульовано авторське визначення поняття «кібербезпека», як складного і багатогранного процесу, що включає різні аспекти забезпечення захисту, такі як напрями, механізми та шляхи, системи комплексних заходів, що забезпечують захист інформаційних ресурсів, технологій та інфраструктури від загроз будь-якого походження з метою забезпечення стійкості, надійності та безперервного розвитку держави, суспільства та окремих осіб в умовах цифрової трансформації та Індустрії 5.0. Визначено основні особливості кібербезпеки в епоху Індустрії 5.0. Розглянуті і обґрунтовані основні види кібератак для чіткого розуміння захисту від них в контексті кібербезпеки. Також було сформульовано пріоритети кібербезпеки в епоху Індустрії 5.0, що відіграють ключову роль у формуванні стійких та безпечних виробничих середовищ, адаптованих до швидкого розвитку технологій та постійно змінюваних загроз. Авторами розглянути яким чином еволюція кіберпростору в контексті Індустрії 5.0 впливає на зміну парадигми кібербезпеки, зокрема ідентифіковано ключові виклики та можливості, що стоять перед сучасними підприємствами. Також проведений аналіз впливу покращення кіберстійкості економічних систем на людські можливості. Аналіз впливу покращення кіберстійкості на людські можливості в економічних системах був розглянутий через декілька ключових аспектів. Обґрунтовано, що саме визначені аспекти разом створюють комплексне розуміння того, як покращення кіберстійкості впливає на економічні системи та розвиток людських можливостей в різних сферах життя в епоху Індустрії 5.0.