Магічні способи впливу на майбутнє дитини (за матеріалами українсько-польського пограниччя) - Трумко, Д. (Народна творчість та етнологія, 2012)
У статті проаналізовано основні магічні дії, що їх виконувало населення пограниччя з метою забезпечити благополуччя дитини в майбутньому та захистити її від усього лихого в житті. На основі етнографічних польових записів авторки, а також опублікованих джерел і даних наукової літератури здійснено спробу реконструювати деякі магічні способи впливу (відтинання пуповини, ховання містища, перша купіль, перший постриг). Описано апотропейні дії: вибір імені, вибір кумів, «продавання» дитини.