Традиційна магія в родильній обрядовості населення західноукраїнського пограниччя в працях дослідників ХІХ–ХХ століть - Ганус, Д. (Народна творчість та етнологія, 2015)
У статті здійснено історіографічний аналіз праць українських і польських дослідників ХІХ–ХХІ ст., у яких розглянуто зміст основних магічних вірувань і обрядів у допологовій, пологовій та післяпологовій обрядовості. Проаналізовано окремі дослідження загальноукраїнського характеру, у яких у порівняльному аспекті висвітлено особливості родильної обрядовості різних історико-етнографічних районів.