Біологічні фактори забезпечення продовольчої безпеки України (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 7 лютого 2024 р.) - Швартау, В.В. (Вісник НАН України, 2024)
На виконання завдання із забезпечення продовольчої безпеки України в Інституті фізіології рослин і генетики НАН України сформовано цілісну систему нарощування продуктивності озимої пшениці та інших сільськогосподарських культур. Високий потенціал продуктивності вітчизняних сортів озимої пшениці реалізується з одночасним зменшенням витрат на вирощування та зниженням викидів парникових газів. Ці рішення становлять основу розвитку рослинництва України як у воєнний час, так і в період повоєнної відбудови, і мають важливе значення для забезпечення продовольчого достатку держави та збереження ролі України як одного з гарантів продовольчої безпеки світу.