Сучасна українська ідентичність як наслідок бездержавного минулого - Скляр, В. (Народна творчість та етнологія, 2015)
У статті розкрито сутність української ідентичності; визначено чинники, які впливали на її формування за часів бездержавності; показано природу російської імперської політики щодо України; встановлено статус українства в Україні за часів бездержавності; окреслено вплив міграційних та асиміляційних процесів на зміни етномовної структури населення України; з’ясовано наслідки інерційного впливу етномовних процесів доби бездержавності на сучасну Україну.