Шлях до визнання наукового дослідження світового значення в галузі генетики - Гершензон, З.С. (Вісник НАН України, 2024)
У 1960 р. професор Сергій Михайлович Гершензон, який тоді очолював відділ генетики в Інституті зоології АН УРСР, висунув гіпотезу про можливість передання генетичної інформації від РНК до ДНК і разом зі співробітниками відділу провів дослідження, які вперше експериментально довели, що таке явище існує. Більшість колег скептично поставилися до отриманих результатів, вважаючи їх неправдоподібними. У статті на основі документальних матеріалів з родинного архіву С.М. Гершензона показано, як складно було науковій істині торувати шлях до визнання в умовах панування конформістських поглядів і як при цьому країна втрачала пріоритет проривних досягнень у науці.