Прикладна хімічна наука для створення технологій вогнезахисту сталевих конструкцій (за матеріалами доповіді на ХХХIV читаннях академіка В. І. Вернадського "Рятівна роль науки в часи війн і суспільних криз") - Вахітова, Л.М. (Вісник НАН України, 2024)
Обговорено шляхи реалізації завдань прикладної тематики НАН України зі створення інноваційних технологій вогнезахисту сталевих конструкцій. Продемонстровано механізми втілення результатів фундаментальних досліджень у розроблення засобів пасивного вогнезахисту з подальшим впровадженням у промислове виробництво та застосуванням у будівельній галузі. Розглянуто фактори, що впливають на вогнезахисну ефективність реактивних покриттів: природа полімерної складової, співвідношення основних компонентів інтумесцентної системи, вміст і структура наноглин тощо. Запропоновано алгоритм прямих випробувань вогнезахисної ефективності в процесі розроблення рецептури інтумесцентного покриття. Отримані результати підтверджено повномасштабними вогневими випробуваннями. проведеними за європейськими та адаптованими національними стандартами.