Питання рідної мови та спроби мадяризації бачвансько-сремських русинів на межі ХІХ–ХХ століть - Кожолянко, Г. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті досліджено питання спроб боротьби з рідною українською мовою бачвансько-сремських русинів. Відомо, що частина території слов’янського Закарпаття була підкорена кочовими племенами угрів, які перейшли Карпати й осіли на Дунайській рівнині, витіснивши звідти інші слов’янські народи. У ХІХ ст. посилився мадяризаційний тиск на українську мову українських переселенців у пониззя Дунаю. Розглянуто питання етнічної назви «русини-українці». Вказано чинники, що негативно позначилися на розвитку української літературної мови бачвансько-сремських русинів. Підкреслено, що після розпаду Авcтро-Угорської імперії скоротилися зв’язки українського населення Бачки, Срему, Банату із Закарпаттям, Галичиною та Буковиною.