Ставлення українців до подій на Донбасі: у пошуках цивілізаційної межі - Новак, І. (Народна творчість та етнологія, 2016)
Стаття присвячена аналізу ставлення жителів різних регіонів України до трагічних подій останніх років на Донбасі. На основі концепцій локальних цивілізацій, соціально-політичних розмежувань та моделі континууму межової динаміки доходимо висновку про наявність дифузної політичної межі у вигляді м’якого рубежу, що рухається територією країни в межах широкої зони пограниччя між двома цивілізаціями.