«Дід» – традиційний хліборобський атрибут різдвяно-новорічних свят українців Надсяння - Глушко, М. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті із залученням широкого кола польових етнографічних матеріалів подано розгорнутий опис і аналіз звичаїв та обрядових дій, пов’язаних з важливим хліборобським атрибутом різдвяно-новорічних свят українців Надсяння – житнім снопком («дідом»). Зокрема, йдеться про його підбір, місце в хаті, ритуальне «годування», термін зберігання в помешканні, молотьбу на Новий рік хлопчиками («новолітниками») чи господарем, традиційні способи використання отриманого зерна.