Міжкультурні взаємовпливи та трансформації в містечку Чечельник на Поділлі у ХІХ – на початку ХХІ століття - Косаківський, В. (Народна творчість та етнологія, 2016)
На основі багаторічного вивчення етнокультури подільського містечка Чечельник автор простежує міжкультурні взаємовпливи та трансформації в містечковому середовищі в ХІХ – на початку ХХІ ст. Вони були зумовлені низкою причин, пов’язаних з історичними, суспільно-політичними й економічними обставинами та сучасними глобалізаційними тенденціями. За цей час селище з поліетнічного перетворилося на моноетнічне. Це позначилося на соціально-історичному розвитку, етнопрофесійній характеристиці занять домінуючої української людності містечка та на етнодемографічній ситуації в Чечельнику. Така ситуація є віддзеркаленням сучасного стану розвитку й інших населених пунктів як Поділля, так і України загалом.