Особливості синтезу натріє- та цинковмісних біфазних кальцію фосфатів - Струтинська, Н.Ю.; Слободяник, М.С.; Тітов, Ю.О. (Доповіді НАН України, 2023)
В умовах осадження з водних розчинів синтезовано біфазні кальцію фосфати (Са₁₀ (РО₄)₆ (ОН)₂ + β-Са₃ (РО₄)₂), що містять катіони Zn²⁺ у кількості від 2 до 9 мас. % . Показано, що вміст фази на основі β - Са₃ (РО₄)₂) зростає від 20 до 35 мас. % у міру збільшення мольного співвідношення Zn/Ca від 0,04 до 0,17 у вихідному розчині. Зменшення параметрів комірки для обох фаз свідчить про часткове заміщення катіонів кальцію катіонами цинку і більший ступінь легування саме фази на основі β-Са₃ (РО₄)₂). У системі Ca²⁺—Zn²⁺—Na⁺—PО₄³⁻ збільшенням вмісту цинку на фоні постійної кількості катіонів натрію для співвідношень Ca : Zn : Na : P = = (10,3 − х) : х : 0,4 : 7 (х = 0,4, 0,8 та 1,5) досягається стабілізація фази на основі β-Са₃(РО₄)₂), вміст якої становить понад 90 мас. % у біфазній композиції. Встановлені умови синтезу біфазних кальцію фосфатів, що містять різні кількості мікроелементів, можуть бути в подальшому використані для одержання біоактивних матеріалів для медицини.