«І один у полі воїн»: Всеукраїнська наукова конференція, присвячена історії музейної справи (до 140-річчя від дня народження Миколи Макаренка) - Іванчишен, В. (Народна творчість та етнологія, 2017)
6 - 7 лютого 2017 року в м. Києві на базі Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відбулася Перша всеукраїнська наукова конференція "Історія музейної справи кінця ХІХ ст. — 1930-х рр.: люди і колекції (до 140-річчя від дня народження Миколи Омеляновича Макаренка)". Тематику Конференції склали два основні напрями: дослідження особистості М. Макаренка, його наукового доробку та вагомого внеску до археологічної та музеєзнавчої царин науки; і вивчення особистісного виміру, колекцій та інституцій музейництва означеного періоду.