Традиційне житло Коропського Подесення (кінець ХІХ – початок ХХІ століття) - Ярова, А. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті досліджено традиційне житло Коропського району Чернігівської області. Здійснено спробу реконструкції зовнішнього вигляду традиційного житла та воріт двору, що були типовими для побуту населення Коропського району наприкінці ХІХ ст. Викладено результати етнографічних розвідок з питання традиційного хатнього інтер’єру середини ХХ – початку ХХІ ст. Розглянуто місце традиційних елементів житлового начиння українців (таких як скриня, вішак тощо) у системі сучасного внутрішнього влаштування житла, притаманного мешканцям досліджуваної території. Проаналізовано деякі особливості забудови садиби та конструктивні риси малих архітектурних форм (хвіртки, воріт та огорожі).