Трансформації обряду зустрічі «полазника» у структурі зимової обрядовості бойків (кінець ХІХ – початок ХХІ століття) - Громова, Н. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті здійснено спробу дослідити зміни, що відбулися в обряді зустрічі «полазника» (тобто першого відвідувача) в бойків Українських Карпат. На базі власних польових етнографічних матеріалів авторка простежує трансформації цього обряду від кінця ХІХ ст., коли в народознавчій літературі зафіксовано перші згадки про нього, до нашого часу.