Еміграція українців в Америку - Кожолянко, Г.; Кожолянко, О. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті досліджено питання поселення українців у США і Канаді впродовж ХІХ ст. Розглянуто джерельні матеріали про причини й обставини появи перших поселенців з України на Американському континенті. Констатовано, що перші українці оселилися в Америці ще на початку ХVІІ ст. Зроблено висновок, що першими організованими поселеннями українців у Канаді були не сім’ї Єлиняка і Пилипіва з Галичини, а поселення (сімейне) в Альберті селянина Степана Королюка із с. Чорнівка, що на Буковині, – на три роки раніше від галичан.