Функція Лагранжа для шаруватого надпровідника скінченних розмірів - Бухтатий, А.Є.; Майзеліс, З.О.; Ямпольський, В.О. (Доповіді НАН України, 2024)
Теоретично досліджено поширення джозефсонівських плазмових хвиль в обмежених зразках шаруватого надпровідника за допомогою підходу Лагранжа. З базових експериментальних результатів отримано вирази для функції Лагранжа для зв’язаних ступенів вільності фази параметра порядку в надпровідних шарах і електромагнітного поля. Показано, що у k-просторі функція Лагранжа представляє собою суму зліченої множини незалежних внесків, які відповідають різним можливим хвилеводним модам у зразку, які розбито на звичайні та надзвичайні моди. Отримано дисперсійні залежності мод. Результати можуть бути застосовані для побудови електронних пристроїв терагерцевого діапазону.