Синтез та in silico дослідження 4-аміно-2,3,3,5-тетразаміщених-2,3-дигідроізотіазол-1-оксидів - Чучвера, Я.O.; Добриднєв, О.В. (Доповіді НАН України, 2024)
Розроблено ефективний метод синтезу 4-аміно-2-метил-3,3-діалкіл-5-феніл-2,3-дигідроізотіазол-1-оксидів, у тому числі тих, що мають просторово напружені спіроциклічні замісники. Даний клас сполук, зокрема циклічні сульфінаміди, розглядаються як біоізостери відповідно заміщених лактамів (циклічних амідів). У результаті in silico досліджень та порівняння параметрів лікоподібності модельних сполук встановлено, що сульфінамідна група (SО—N) є найближчим еквівалентом карбоксамідної групи (СО—N) і може розглядатись як біоізостерний еквівалент нового покоління.