Гідрогелеві нанокомпозити для діагностики та лікування онкологічних захворювань - Самойленко, О.А.; Керносенко, Л.О.; Самченко, Ю.М.; Рєзніченко, Л.С.; Шляховенко, В.О. (Доповіді НАН України, 2024)
Розроблено методи синтезу гідрогелевих нанокомпозитів з інкорпорованими наночастинками золота та кислотно-активованим Лапонітом® для ранньої діагностики та лікування онкологічних захворювань. Структуру синтезованих гібридних матеріалів підтверджено методом ІЧ-спектроскопії, а їх властивості охарактеризовано методами лазерної кореляційної спектроскопії, УФ-спектроскопії, зимографії тощо. Показано, що гібридні полімерні системи на основі полівінілформалю, наночастинок золота і рН-чутливих гідрогелів можуть використовуватися для заповнення післяопераційних порожнин з одночасним адресним вивільненням інкорпорованого бактеріостатика альбуциду. Кислотна модифікація Лапоніту® спричиняє утворення наночастинок з мономодальним розподілом за розміром і діаметром близько 150 нм, які в комплексі з поліакриламідним гелем виявляють високу ефективність у разі електрофоретичного розділення білків плазми периферичної крові для ранньої діагностики колоректального раку.