Електрофізичні властивості BaNd₂₋ₓSmₓIn₂O₇ з шаруватою перовськітоподібною структурою - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Кузьмін, Р.М.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2024)
Методом імпедансної спектроскопії досліджено електрофізичні властивості керамічних зразків твердих розчинів BaNd₂₋ₓSmₓIn₂O₇ (х = 0, 0,5, 1,0, 1,5 та 1,8) з двошаровою перовськітоподібною структурою. Для моделювання спектра імпедансу застосовано метод еквівалентних схем, представлених радіотехнічними елементами, який дає можливість виділити властивості мікрокристалічних зерен кераміки, тобто власне досліджуваної речовини, без впливу міжкристалічних та електродних ефектів. Визначено і проаналізовано залежності комплексного імпедансу Z(ν) кераміки BaNd₂₋ₓSmₓIn₂O₇ від частоти (ν = 1 ÷ 10⁷ Гц) зондувального синусоїдального електричного сигналу та температури (300—800 К). Вивчено температурну залежність електропровідності на постійному струмі і встановлено енергію активації електропровідності зерен кераміки BaNd₂₋ₓSmₓIn₂O₇. Аналіз взаємозв’язків склад—будова—властивості BaNd2–xSmxIn2O7 виявив істотний вплив розмірів і деформованості міжблокового простору на параметри електропровідності цієї кераміки.