Вплив пружної основи на динаміку конічних оболонок змінної товщини за імпульсного навантаження - Орленко, С.П. (Доповіді НАН України, 2024)
Дослідження коливань пружних конічних оболонок змінної товщини є однією з найбільш актуальних задач механіки деформованого твердого тіла. Ефективна несуча здатність таких оболонок мотивує широке застосування їх в авіа-, ракето-, суднобудуванні та багатьох інших галузях техніки та будівництва. На сьогодні досягнуто значних успіхів в області дослідження динамічних процесів в елементах конічних конструкцій. Проте недостатньо дослідженими є задачі динамічної взаємодії однорідних та неоднорідних конічних оболонкових структур із пружними середовищами. Для аналізу динамічних процесів у зрізаних конічних оболонках змінної товщини на пружній основі під дією нестаціонарного навантаження використано скінченно-різницевий метод. При створенні чисельного алгоритму застосовано інтегро-інтерполяційний метод побудови різницевих схем по просторових координатах та явній скінченно-різницевій схемі інтегрування по часовій координаті.