Засоби для передпосівного оброблення насіння на основі кремнезему і барвника метиленового синього - Крупська, Т.В.; Головань, А.П.; Сіора, І.В.; Туров, В.В. (Доповіді НАН України, 2024)
Створено зразки композитних матеріалів на основі кремнеземів — гідрофільного і гідрофобного, їх суміші та барвника метиленового синього (1, 2, 4, 8 мас. %,) як фунгіциду, які наносили безпосередньо на поверхню насіння пшениці шляхом опудрювання перед висіванням. Досліджено енергетичні та фунгіцидні властивості композитів. Встановлено, що методом механічного оброблення кремнеземів з метиленовим синім можна створити ефективні фунгіцидні композити для передпосівного оброблення насіння злакових культур, які водночас істотно підвищують його схожість. Композити на основі гідрофобного кремнезему характеризуються пролонгованою десорбцією метиленового синього, що, можливо, і підвищує їхні фунгіцидні властивості.