Нові екологічно безпечні протикорозійні пігменти на основі монтморилоніту - Даниляк, М.-О.М.; Корній, С.А. (Доповіді НАН України, 2024)
Нові екологічно безпечні протикорозійні пігменти на основі природного іонообмінного мінералу монтморилоніту, збагаченого катіонами цинку, отримано рідкофазним іонообмінним методом. Показано, що вміст цинку у модифікованому монтморилоніті зростає з підвищенням концентрації Zn(NO₃)₂ розчину. Електрохімічними методами встановлено, що отримані пігменти на основі модифікованого монтморилоніту покращують корозійну тривкість алюмінієвого сплаву Д16Т у середовищі кислого дощу. Найвищий протикорозійний ефект проявляє Zn-монтморилоніт, отриманий модифікацією 0,5 М розчином Zn(NO₃)₂. Встановлено, що ступінь захисту для сплаву Д16Т у середовищі кислого дощу з Zn-монтморилонітом становить близько 90 %.