Іонізація молекул фруктози електронним ударом - Завілопуло, А.М.; Ремета, Є.Ю. (Доповіді НАН України, 2024)
Масспектрометричним методом досліджено процеси іонізації молекул фруктози при взаємодії з електронами. Вперше експериментально виміряні потенціал іонізації, енергії появи та повний переріз іонізації. Методами Хартрі—Фока (HF) й теорії функціоналу густини (DFT) розраховано енергетичні структури D- та L-форм молекули фруктози. За повними енергіями молекули та її позитивного іону (адіабатичне наближення) та за енергією зв’язку HOMO молекулярної орбіталі (МО) оцінено потенціал іонізації молекули. Розраховано перерізи однократної іонізації молекули за напівкласичним Binary-Encounter-Bethe (BEB) та класичним Гризінського (Gryz) наближеннями. За Gryz-DFT припороговим перерізом нормовано виміряний відносний повний переріз. Проведена оцінка внесків у Gryz-DFT переріз від валентних HOMO, HOMO-1, HOMO-2 МО.