Українці Словаччини: історико-етнографічний аспект - Сополига, М. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті досліджено етнічну історію українців Словаччини як автохтонної національної меншини, розглянуто різні наукові теорії щодо походження закарпатських українців, їх національного самовизначення. Проаналізовано чинники впливу на розвиток української спільноти Словаччини (політичні, конфесійні, мовні), розглянуто етнодиференціюючі явища народної матеріальної та духовної культури. У статті констатується українська етнічна належність корінного населення Пряшівщини.