Особливості господарської діяльності севрюків (XIV–XVII століття) - Балушок, В. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розглянуто господарство севрюків – попередників українців-слобожан, яке було комплексним і включало землеробство, тваринництво, розвинені промисли (бортництво, мисливство, рибальство та ін.). При розселенні севрюків з лісової зони на південний схід у лісостеп їхнє господарство дедалі більше еволюціонувало в бік моделі, властивої більшості населення України, зокрема лісостепової зони.