Шляхи формування української ідентичності і державності: автохтонне хліборобство та глибока духовність - Сергійчук, В. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті акцентується увага на тому, що творення української нації, яка сформувала в другій половині ІХ ст. власне державне утворення із центром у Києві, відбувалося під впливом розвиненого хліборобства. Цьому сприяли природно-кліматичні умови та великі терени чорнозему, що постійно забезпечувало автохтонних мешканців усім необхідним для осілого життя. Саме це спричинило поступовий перехід до хліборобства і кочовиків, які здійснювали агресії на наші землі. У результаті цього витворився особливий етнос, який поєднував риси різних культур. Він і започаткував державницьку традицію наших предків у вигляді Русі.