Приповерхнева стійкість кусково-однорідної півплощини, що стискається вздовж прямолінійної межі поділу двох середовищ за різних умов їх з’єднання - Кіпніс, О.Л. (Доповіді НАН України, 2024)
З використанням співвідношень тривимірної лінеаризованої теорії стійкості деформівних тіл досліджено плоску статичну задачу про стиск напівобмеженого тіла (основи) з тонким шаром покриття вздовж прямолінійної межі поділу двох різних матеріалів. В рамках моделі кусково-однорідного середовища розглянуто випадки, коли на межі поділу середовищ виконується умова жорсткого з’єднання та умова проковзування без тертя. Для випадку, коли для обох матеріалів корені відповідних характеристичних рівнянь є рівними, визначено критичні значення параметрів навантаження, що відповідають втраті приповерхневої стійкості кусково-однорідної півплощини, та проаналізовано їх залежність від фізико-механічних характеристик матеріалів.