Інформаційна технологія обробки даних електрокардіограм для знаходження R-піків - Крак, Ю.В.; Стеля, О.Б.; Єфремов, М.С.; Ляшко, А.В. (Доповіді НАН України, 2024)
Запропоновано підхід до коректного обчислення похідної сигналу електрокардіограми (ЕКГ) для ефективного визначення R-піків на основі порогових алгоритмів. На відміну від існуючих порогових підходів з використанням обчислення похідної сигналу ЕКГ, даний підхід має істотні удосконалення в напрямку оптимізації обчислень, що дозволяє використовувати його для великих наборів даних. Новизна підходу полягає в тому, що для даних ЕКГ будується кусково-поліноміальне наближення, яке водночас є згладжуючим. Надалі обчислюється похідна від згладженої функції. Ефективність методу підтверджена за допомогою розробленої інформаційної технології для обчислення R-піків ЕКГ з відкритої бази MIT-BIH.