Рециклізація 3-(2-(морфолін-4-карбоніл)-феніл)-4Н- хромен-4-онів під дією 1,2- та 1,3-N,N-бінуклеофілів - Кукушкіна, К.В.; Москвіна, В.С. (Доповіді НАН України, 2024)
Досліджено регіоселективність реакцій рециклізації 3-(2-(морфолін-4-карбоніл)феніл)-4Н-хромен-4-онів з метилгідразином як 1,2-N,N-бінуклеофільним і карбонатом гуанідину як 1,3-N,N-бінуклеофільним реагентами. У результаті розроблено і адаптовано методики, що дали можливість синтезувати 3-(2-гідроксіарил)- 1-метил-1H-піразоли та 2-аміно-4-(2-гідроксіарил)піримідини з високим виходом. Отримані продукти, які містять функціональні гідрокси-, аміно- та карбоксамідогрупи, є перспективними сполуками для проведення біологічного скринінгу та/або подальшої цільової структурної модифікації з метою конструювання сполук з широким спектром корисних властивостей. Крім того, синтезовані сполуки мають потенціал для вивчення їхніх хелатних та флуоресцентних властивостей.