«Ваше ім’я славне…»: Євгенія Ярошинська у зв’язках із Франтішеком Ржегоржем (до 160-річчя від дня народження чеського етнографа) - Ковалець, Л. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті окреслено історію контактів письменниці, фольклориста й етнографа Є. Ярошинської з чеським україністом Ф. Ржегоржем. Їхнє листування припадає на 1890-ті роки; особиста зустріч відбулася в Празі в 1891 році на Крайовій промисловій виставці. Зразки народного мистецтва, зібрані Є. Ярошинською на Буковині, її фольклорно-етнографічні статті прислужилися Ф. Ржегоржеві до створення унікальної колекції українських матеріалів для музею Напрсткa у Празі.