«Медовий» код українських народин - Мовна, У. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті досліджено символічну роль меду в контексті родильної обрядовості українців. Розглянуто його основні семантичні конотації – медіативні, ініціаційні, соціалізуючі, фертильні, катартичні та апотропеїчні влаcтивості, а також обрядове призначення як жертвенного продукту. «Медовий» код знайшов вияв у всіх ключових структурних елементах обрядового тексту народин – під час народження немовляти, перших відвідин породіллі представницями жіночої частини громади, першої купелі новонародженого, хрестин та хрестинного частування.