Особливості застосування підходів фізико-хімічної механіки для оцінювання крихкості феритно-перлітних сталей - Богданов, В.Л.; Назарчук, З.Т.; Звірко, О.І. (Доповіді НАН України, 2024)
У статті встановлено низку нових аспектів у застосуванні підходів механіки для оцінювання крихкості феритно-перлітних сталей з огляду підвищення ризиків порушення цілісності газопроводів, пов’язаних з транспортуванням водню у рамках розвитку водневої енергетики України. Опрацьовано механізм дії спричинених воднем напружень як чинників деформаційного старіння та мікропошкодженості деформаційної природи у низькоміцних сталях. Показано високу ефективність використання підходів нелінійної механіки руйнування для оцінювання стану сталей з урахуванням деструктивного впливу водню та умов експлуатації. Значну увагу надано особливостям реалізації механізму декогезії у міжфазному розшаруванні сталей.