Вплив середовища культивування на біосинтез стеролів Streptomy cesаvermitilis УКМ Ас-2179 (54) - Сергійчук, Н.М.; Коломієць, Ю.В.; Білявська, Л.О.; Зінченко, Л.В.; Ілюк, Н.А. (Доповіді НАН України, 2024)
Досліджено біосинтез стероїдних сполук селекціонованим ґрунтовим стрептоміцетом Streptomyces aver mitilis УКМ Ас-2179 (54) за різних умов глибинного культивування і визначено їхній вміст у біопрепаратах, розроблених на основі метаболітів цього штаму. Для аналізу дериватів стеролів, екстрагованих з біомаси, супернатантів культуральних рідин та біопрепаратів застосовано метод газової хромато-масспектрометрії. У біомасі досліджуваного стрептоміцету стероли виявлено в значно більших кількостях, ніж у супернатантів культуральних рідин, а їх спектр і співвідношення були різними. Попередник стеролів сквален виявлено в біомасі продуцента в кількості 276,3 мкг/г за умов вирощування на синтетичному середовищі і 119,4 мкг/г на органічному. У біомасі S. аvermitilis УКМ Ас-2179 (54) переважав 24-епібрасинолід, вміст якого сягав 378,1 мкг/г на органічному середовищі і 448,5 мкг/г на синтетичному. S. avermitilis не синтезував ситостерол і стигмастерол, що важливо з огляду на нематицидні властивості штаму. У складі метаболітних біопрепаратів найбільший загальний вміст стеролів (22,8 мг/л) виявлено в удосконаленому аверкомі. Екзогенні стероли мікробного походження відіграють важливу роль у регулюванні їхнього співвідношення в рослинах і сприяють підвищенню резистентності до фітопатогенів та фітонематод. Селекція стрептоміцетів, здатних синтезувати не лише підвищений вміст цільового продукту, а й стероли, а також створення метаболітних біопрепаратів на їх основі є перспективним напрямом у мікробній біотехнології.