Поліморфна модифікація високого тиску п’ятишарових сполук типу АₙВₙО₃ₙ₊₂ - Тітов, Ю.О.; Чумак, В.В.; Стратійчук, Д.А.; Струтинська, Н.Ю. (Доповіді НАН України, 2024)
Досліджено фазові співвідношення у двофазних (фаза зі структурою типу пірохлору + слідові кількості фази з шаруватою перовськітоподібною структурою) полікристалічних зразках валового складу АˡˡSm₄Ti₅O₁₇ (Аˡˡ = Ca, Sr) та Sm₅Ti₄FeO₁₇ і Sm₅Ti₄GaO₁₇ після їх оброблення за умов високих тиску та температури (8,5 · 10⁹ Па, 1770 K ≤ Т ≤ 2170 К) і подальшого загартування до кімнатних умов. На прикладі Sm₅Ti₄GaO₁₇ вперше показано принципову можливість отримання поліморфних модифікацій високого тиску з п’ятишаровою структурою типу АₙВₙО₃ₙ₊₂. Кристалографічні параметри моноклінної модифікації високого тиску Sm₅Ti₄GaO₁₇: a = 0,7662(2) нм, b = 3,1428(4) нм, с = 0,5442(2) нм, ∟γ = 97,03(8)°, Z = 4. Зворотний перехід метастабільної в звичайних умовах модифікації високого тиску Sm₅Ti₄GaO₁₇ у модифікацію зі структурою типу пірохлору відбувається за атмосферного тиску і температури ≥ 1070 К, а його природа близька до переходів другого роду.