«Слобожанщина – воля вольная»: локальна пам’ять «Слобідської громади» (за польовими матеріалами) - Боса, Л. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті подано деякі спостереження, зроблені авторкою під час експедиційного дослідження в Новопсковському та Старобільському районах Луганської області. Розглянуто науково-просвітницький внесок «Слобідської громади» у вивчення краю; показано роль «малих спільнот» у збереженні й транслюванні локальної історичної пам’яті та її взаємозв’язку із загальнонаціональним контекстом; означено роль окремих особистостей як творців українського референтного середовища.