Внутрішньо переміщені особи в Україні: наміри щодо повернення - Новак, І. (Народна творчість та етнологія, 2018)
Статтю присвячено аналізу динаміки чисельності та мобільності зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в Україні. На основі даних Міністерства соціальної політики України та соціологічних опитувань внутрішньо переміщених осіб під егідою Міжнародної організації міграції зроблено висновок про відсутність тенденції до повернення значного числа зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб до тимчасово окупованих територій. Проаналізовано динамічні зміни намірів внутрішньо переміщених осіб щодо їхнього повернення до місць постійного проживання, зокрема залежно від регіонів теперішнього перебування. Визначено основні соціально-демографічні характеристики внутрішньо переміщених осіб, які повернулися на тимчасово окуповані території України, причини їх повернення й суб’єктивні оцінки рівня та якості життя.