Херсонське товариство взаємного страхування від вогню: організація та діяльність страхової установи українського міста наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. - Ніколайчук, Д. (Краєзнавство, 2022)
У статті на основі архівних джерел розглядається питання функціонування у губернському центрі на півдні України товариства взаємного страхування від вогню. На основі статистичних даних та статуті Херсонського товариства взаємного страхування від вогню розкрито історію заснування, особливості функціонування, стратегію діяльності одного із видів товариства взаємодопомоги. Автор аналізує історію зростання товариства, причини успіху та «застою» у діяльності ХТВС. Було встановлено, що основними клієнтами були домовласники. При цьому територіально застраховане майно, у більшості випадків, знаходилося на окраїнах міста, що являлося, у зв’язку із високою ймовірністю пожеж, більш «небезпечним портфелем». Саме у таких районах приватні компанії не хотіли здійснювати страхових операцій як з точки зору небезпеки пожеж, так і з точки зору практичності. Херсонське товариство взаємного страхування від вогню функціонувало на засадах добровільності та взаємності, а не на комерційному інтересі, й забезпечувало покладену на нього мету – убезпечити містян Херсона від збитків завданих під час пожеж. Водночас, ХТВС не змогло у повній мірі справлятися з тими викликами, які були спричинені зі збільшенням користувачів їхніми послугами, що у майбутньому призвело до фінансових труднощів і потреби у реорганізації роботи товариством.