"Є ще порох у порохівницях…". До 60-річчя від Дня народження українського вченого та краєзнавця Віктора Афанасійовича Косаківського - Таранець, С. (Краєзнавство, 2022)
У статті досліджується наукова діяльність відомого українського науковця та краєзнавця, кандидата історичних наук, доцента Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського В.А. Косаківського, який зробив істотний вклад у розвиток археології, етнології, фольклористики, музейної справи, історичного краєзнавства, топоніміки Вінницької та суміжних з нею областей. Вивчається біографія дослідника, починаючи від його навчання в школі, зацікавленості краєзнавчою роботою з юнацьких років. Особливу увагу звернено на важливих здобутках вченого, зокрема, на зібранні власної колекції старожитностей, перш за все Поділля, організації масштабної виставкової роботи, в т.ч. у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, Музеї археології Вінниччини, Музеї етнології Поділля при Вінницькому державному педагогічному університеті, персональних виставок з особистої колекції, на комплектуванні власного документального та фотоархіву, а також бібліотеки краєзнавчої літератури. Вагомий внесок В.А. Косаківський вніс у проведення фольклорно-етнографічних експедицій, дослідження українських пам’яток археології від часів Трипілля, вивченні об’єктів трипільської культури в межиріччі Південного Бугу та Дністра, виокремленні в межах трипільської культури «чечельницької» локальної групи. Однією з магістральних тем Віктора Афанасійовича стала історія, культура та повсякденне життя українців смт Чечельник Вінницької області, в якому народився дослідник.