Волинезнавство як форма і зміст краєзнавчої діяльності Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України - Бондаренко, Г. (Краєзнавство, 2022)
Ця публікація стосується питань запровадження і використання волинезнавства як важливого напряму краєзнавчих досліджень і краєзнавчої освіти у Волинській області. Вона охоплює важливі сторони діяльності краєзнавців Волині і об’єднання зусиль різних установ і організацій спільно з Волинською обласною організацією НСКУ для створення системи поширення волинезнавства в освітній сфері, в культурі та науці. Розповідається про обласну програму розвитку краєзнавства до 2010 р. і поширення курсу «волинезнавство» у навчальних закладах від 2005 року і на наступні роки. Представлені окремі матеріали з волинезнавства, у тому числі в електронних варіантах. Волинезнавство має глибокі традиції, які пройшли крізь призму організації краєзнавчої роботи та дослідницької діяльності. Накопичено досвід дослідження і вивчення свого краю у багатьох школах області, створено музейні заклади. Важливою місією волинезнавства є створення можливості поєднати роботу освітян і працівників бібліотек, архівів, музеїв, а також використати експозиції і фонди багатьох музеїв, світлиць, музейних кімнат окремих установ та результати власної пошуко вої діяльності учнів і студентів у патріотичному вихованні та громадянській освіті.