«Перший крупний жіночий внесок в етнографію»: Софія Чернявська - Іваннікова, Л. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті вперше в історії української фольклористики розглянуто науковий доробок маловідомої збирачки фольклору Херсонщини. Автор дав оцінку її праці з погляду сучасної науки, зосередив увагу на малодосліджених явищах традиційної культури, які зафіксувала С. Чернявська, зокрема, проводи до війська, вірування про перетворення води на вино тощо; ввів у науковий обіг фольклористики записи легенд, зроблені в XVII ст.