Політичні репресії щодо чеського населення Київщини в 1930-ті роки - Бажан, І. (Краєзнавство, 2022)
У статті висвітлюється політичні репресії проти чеської національної спільноти Київщини в 1930-х роках. Підкреслюється, що каральна політика радянської влади проти осіб чеської національності на теренах Київщини здійснювалися централізовано і поетапно. Перша хвиля античеської акції радянських спецслужб у столичному регіоні мала місце на початку 1930-х років, коли в масштабах України почала згортатися політика коренізації та набрала обертів кампанія з ліквідації куркульства як класу. Друга хвиля масових репресій припала на 1937–1938 рр. Вістря терору було направлено проти наукової, освітньої та технічної інтелігенції, чеського заможного селянства та висококваліфікованих робітників. Арешти проходили переважно у місцях компактного проживання чехів та на підприємствах, заснованих чеськими підприємцями в Києві на початку ХХ століття. Аналіз кримінальних справ представників чеської національності на території Київщини вказує на той факт, що майже третина з них народилися на території колишньої Чехословаччини. Переслідування чеської меншини в Україні у добу Великого терору не було виокремлено в окрему чекістську операцією у зв’язку з малочисельністю представників західнослов’янського народу в Україні. Методика відбору «контингенту» та технологія репресій осіб чеської національності була скалькована з «польської операції» НКВС.