Київське шовківництво у політичних і економічних планах Московії (ХVІІІ ст.) - Гуржій, О. (Краєзнавство, 2022)
Мета статті – охарактеризувати впливи політики імперського уряду Московії на розвиток українського шовківництва в м. Києві у ХVІІІ ст. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму та детермінізму, з використанням загальнонаукових методів аналізу, синтезу, аналогії, абстрагування й узагальнення, а також проблемно-хронологічного підходу. Наукова новизна. Вперше проаналізовано становлення та розвиток національного шов-ківництва в порівнянні із схожими процесами в Московії, а також охарактеризована деструктивна роль у цьому процесі імперського уряду. Висновки. Доведено, що протягом ХVІІІ ст., не звертаючи увагу на всі спроби (часто насильницькі) царату примусити українців масово займатися цією галуззю виробництва, не було досягнуто бажаних результатів: імпорт шовку продовжував домінувати над експортом, причому якість експортованої продукції лишалася на досить низькому рівні.