Білоруси на теренах Степової України: особливості культурної адаптації та збереження ідентичності (за польовими матеріалами 2017-2018 років) - Боса, Л. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті йдеться про особливості «життєвого світу» нащадків білоруських переселенців зі Смоленщини на Півдні України. Через родинні перекази, особисті документи відтворено форми і способи адаптації мігрантів на новому місці та сучасні стратегії збереження культурної ідентичності. Крім того, здійснено спробу розкрити специфіку етнокультурної взаємодії і самоорганізації населення на цих теренах. Наголошено, що традиційні вміння білорусів-ткачів не лише були важливими в процесі адаптації спільноти, але й стали внеском у нематеріальну культурну спадщину краю в сучасних умовах.