Амазонки та «амазонство» в колективній пам’яті південноукраїнського степового соціуму (ХІХ – перша третина ХХ століття) - Кривоший, О. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Уперше у вітчизняній історіографії автор простежує еволюцію історичних поглядів на амазонок і «амазонство» в дискурсах вітчизняних істориків та колективній пам'яті пересічних людей південноукраїнського степового соціуму XIX – першої третини XX ст. й розглядає трансформацію авторських сюжетів про воєнну повсякденність жінок в залежності від історичних обставин.